Igår var det ju första maj och jag kände pressen på mig att visa solidaritet. Eftersom jag inte visste om var man kunde demonstrera så bestämde jag mig för att visa solidaritet hemma istället. Jag visade solidaritet med israeliska sparrisodlare, argentinska vinbönder, italienska ostmakare och nån stackare som plockat pekannötter i nåt land där man odlar såna. Kände verkligen samhörighet med arbetare världen över där jag satt och sippade på min chardonnay...
Om du själv vill visa din solidaritet så släng ihop en risotto med finhackad vårlök och gul lök (hade bara en liten vårlök), fräs i olivolja tillsammans med ca 2-3 dl avorioris, tillsätt 1-2 dl vitt vin och så småningom när vinet kokat bort tillsätt ca 1 liter hönsbuljong (eller grönsaksdito om du föredrar helvegetariskt) i omgångar. Jag gillar lite syrlig smak på risotton så jag rev ned lite citronskal (typ från ½ citron) och pressade i citronsaft i slutet. När risotton kokat klart rörde jag ned ca 1 dl riven parmesan. Lite peppar brukar jag också mala över, salt brukar vara tillräckligt med det som finns i hönsbuljonen. Servera med lite rivet citronskal på toppen, det syns knappt men känns som att du brytt dig lite.
Sparrisen är superenkel att göra, receptet har jag lånat från Curious, som i sin tur tagit det från Tre tjejer i köket. Har man ingen sparriskokare så är enklaste sättet att koka sparris på definitivt i stekpanna eftersom den får plats liggande där. Koka upp vatten och salt, lägg ned sparrisen (ta bort nedersta träiga delen först)och låt koka några minuter. Jag kommer aldrig ihåg att ta tid så jag sticker i en gaffel för att se om de är färdiga. De ska ha lite motstånd kvar tycker jag, ta hellre upp dem för tidigt! I recepten för vinaigretten står det att man ska använda vitvinsvinäger, jag tog balsamvinäger istället och det funkade fint. Nötterna som jag använde var pekannötter och det blev supergott. Har även tillagat den med hasselnötter som också blir bra, ta det ni gillar bäst. Och så riv över parmesan. Voilà, en smarrig, halvnyttig arbetarmiddag!
4 comments:
Ditt hjärta är av guld.
Jajemensan, och med det hjärtat kan jag även känna samhörighet med sydafrikanska gruvarbetare!
TACK för tipset! Jag menar det verkligen! Tack!
Hälsar en som för tillfället (hrm, som vanligt...) har noll matfantasi....
Varsågod, det var riktigt gott och fräscht! Du får börja läsa lite matbloggar, ger hur mycket inspiration som helst! Kolla in länkarna på min sida.
Post a Comment