Tuesday, January 16, 2007

"Svärfar" och svensk mat

Yardens pappa gillar mat. Han är inte heller så himla kräsen så det är lätt att göra honom nöjd. Han verkar dock vara speciellt förtjust i svensk mat. Inlagd sill slukar han, han brukar fråga när jag ska bjuda honom på lax igen och kladdkakan jag bakade en gång försvann på rekordfart. Det finns dock ett par saker som verkar ha ha blivit riktiga favoriter - svensk ost och glögg!

När mamma hälsade på mig i September hade hon med sig en vällagrad Grevé som är en av mina favoritostar. Även Moshe ("svärfar") föll pladask. Jag är övertygad om att han såg till att göra lite extra turer hem till oss för att han skulle kunna få tigga till sig en bit ost. Så när jag var i Sverige över jul så såg jag naturligtvis till att ta med mig en bit ost tillbaka till honom. Man måste hålla sig väl med sin respektives föräldrar! Han berättade lyriskt för mig hur han tar sig en bit svensk ost varje dag när han kommer hem från jobbet.

En annan sak som han fått smaka är glögg. Strålande gott! Han var väldigt besviken över att jag inte hade med mig mer glögg när jag kom tillbaka från Sverige. Förklarade för honom att glögg dricker man i Sverige under December månad och tre dagar efter julafton går det inte att hitta glögg i affärerna längre. Han kunde inte för sitt liv förstå varför. Glögg är ju sååå gott. Han skulle kunna tänka sig att dricka glögg i Januari och Februari också. Kanske till och med i Mars. Men han har i alla fall löst det på sitt eget sätt. Han har tydligen börjat värma upp rödvin och krydda det själv. Har faktiskt en påse glöggkryddor här som han ska få. Så jag kanske får dricka glögg till helgen. Konstigt.

1 comment:

Anonymous said...

Synd att inte Moshe är här, för jag har två flaskor glögg kvar, en vanlig Blossa och en trestjärnig Blossa spetsad med cognac. Den senare hade jag glömt, gömd bakom allt julbröd m.m. Och som sagt - vad gör man av glögg i januari??