Wednesday, July 22, 2009

Dagens rätt - köttgryta med ris

I vanliga fall brukar jag veckohandla på onsdagar men imorse sa Y att han behövde bilen så det var bara att ställa in. Min första tanke var naturligtvis "shit, vad ska jag hitta på för middag idag då?". Jag öppnade frysen, och där låg kvällens middag - 1,3 kg oidentifierbart kött i form av grytbitar med mycket hinnor och fett som Ys mamma hade med sig någon gång i april... Ok, köttgryta. Känns lite väl vintrigt för en varm julidag men nöden har ingen lag. Så, här kommer ingredienserna:

1,3 kg grytbitar av nöt
mjöl
2 gula lökar i klyftor
5-6 vitlöksklyftor, krossade
3 morötter, skivade
soja
chilisås (hade föredragit tomatpuré men det fanns ingen hemma)
köttbuljong/kalvfond
rödvin
champinjoner

Salta och peppra grytbitarna, vänd dem i vetemjöl och bryn dem i lite smör. Lägg över i en gryta (Y höll på att svimma när jag berättade hur mycket en Le Creuset-gryta kostar, tur att det var en present). Fräs lök och vitlök och lägg över i grytan. Häll på lite soja, på med tomatpurén/chilisåsen och buljong eller fond+vatten så att det täcker köttet. I med kryddor - ett par lagerblad, en bunt färsk timjan och ett par kvistar rosmarin använde jag, några krossade nebär hade nog varit gott också. Låt koka i minst 1½ timme, gärna mer. Rödvinet hällde jag i efter ungefär en timme, det var då Y kom hem med en flaska. Använd inte mer än att det blir kvar ett par glas till kocken!

Tillsätt champinjoner en liten stund innan grytan ska serveras så att det finns lite stuns kvar i dem. Jag använde en burk med hela champinjoner eftersom det inte fanns några färska hemma. Dessutom älskar jag champinjoner på burk, ett av mina favvosnacks faktiskt! Något som skulle vara alldeles utomordentligt gott till hade varit lite knaperstekt bacon eller sidfläsk men det fanns ju såklart inte heller hemma. Servera med ris och ett gott bröd. Eller pressad potatis kanske.

Grytan smakade alldeles utmärkt. Köttet däremot... Se för tusan till att köpa schysst kött om ni ska göra en köttgryta. Om ni inte har en hund dvs, hunden kommer absolut att uppskatta om ni har dåligt kött, det blir så mycket bitar till dem.

3 comments:

No-one said...

Gud så gott, jag tänkte på köttgryta igår faktiskt! Att jag aldrig gjort en och att det var evigheter sen jag åt det. Och du, här är en till som älskar champinjoner på burk och kan äta det som snacks! Då vet jag vad jag ska bjuda dig på när du kommer på besök! :)

Katarina i Holon said...

Dåliga grytbitar kan bli helt fantastiska, men då måste de koka en sisådär 4 timmar! Din gryta ser god ut!

Karin said...

Alexia: Japp, champinjoner på burk i bubbelpoolen tycker jag låter utmärkt! ;)

Katarina: Fast då är det ju för att de är sega annars, de här blev slemmiga efter en kvart ungefär. Jag vågar inte ens fundera på varifrån de här bitarna kan tänkas ha kommit.