Idag lagade jag i traditionell judisk ordning latkes. Så som man gör under chanukkah. Själv har jag aldrig ätit traditionella latkes så jag hade väl egentligen ingen aning vad jag skulle göra så det blev helt enkelt svenska rårakor som serverades. Läste i lite recept att de skulle vara i plättstorlek men det orkade jag faktiskt inte göra så de blev den stora varianten istället. Enligt Yarden så skulle de ätas med äppelmos så det var ju bara att ställa sig och koka en sats. Blev riktigt gott. Sen gjorde jag en version med svenska rårakor också - rödlök, gräddfil och svart kaviar. Smarro! Började fundera på om kaviar är kosher eller inte. Ägg är kosher, fisk är kosher, då borde ju fiskägg också vara kosher! Fast det spelar ju faktiskt ingen roll här hemma. Men jag motstod iaf impulsen att köpa bacon att servera till. För hur gott rårakor med bacon och lingonsylt än är så känns det lite fel att servera det med en typisk judisk rätt som är så förknippad med en judisk högtid. Lite PK är jag allt!
3 comments:
fiskägg är kosher om de kommer från en kosher fisk! Alltså en som har fenor och fjäll. Gott med latkes, vi kallar dem levivot. Jag har gjort två ggr nu under hannuka och serverade dem med sallad och gräddfil. Jag har ALDRIG hört att någon äter äpplemos till dem!!
PK??
katarina: coolt, då åt vi kosher iaf. Vet inte varför jag kallade dem latkes, det är ju levivots! Tror att det stod latkes i receptet... Fast det stod i flera recept jag kollade "serveras med äppelmos och gräddfil", verkar vara någon ashkenazi-variant.
Alexia: PK som i Politiskt Korrekt, som i att inte äta bacon - typ det mest icke-kosher man kan äta - på en judisk högtid!
Post a Comment