Min svärmor är väldigt söt ibland. Hon brukar alltid handla och ta med sig mat när hon kommer hit för att hälsa på Ella - mjölk, bröd, havregryn, röda linser, torkade aprikoser... Och smör. Jag antar att svärmor tycker att det är väldigt exotiskt att jag använder smör i matlagning och bakning så hon har nästan alltid med sig smör. Det är ju bra, det kommer ju alltid till användning men jag småfnissar lite för mig själv varje gång jag packar upp kassarna och hittar ett paket. Iförrgår bad jag henne att köpa lite mjölk på vägen - och i kassarna fanns mjölk, vaniljmjölk, två goda bröd, 5 st youghurtar och smör. Denna gång var det dock bredbart smör att ha på mackor. Jag tror inte att jag har använt smör på mina mackor de senaste 10 åren iaf.
10 comments:
Jag har hittills inte hittat saltat riktigt smör, men saknar det väldigt mycket. Jag kan väl erkänna att jag heller inte har gett sökandet 100% engagemang ännu, men Yoram påstår att det osaltade smöret är det enda man kan hitta. Är det så..?
Jag köpte dessutom med extrasaltat Bregott från Sverige. Något motsvarande finns däremot uppenbart inte. Yoram älskar det, och även ungarna...
Det finns saltat smor i Israel. Tnuvas smor finns i en silver och brun packning och det star att det ar saltat....kanske inte lika mycket som bregott extrasaltat, har inte sjalv smakat det.. Men smoret ar ganska hart sa man far ta ut det fran kylen innan sa det blir mer bredbar.
Ja alltså, smör är väl inte det nyttagiste att bre på mackan, men det finns inget som går att jämföra med smaken. Jag avskyr de där nyttiga "salvorna". Och så finns det ju vissa bröd som fullkomligen KRÄVER att man använder smör. Nybakat Irish Brown Bread t.ex. Eller en alldeles färsk nyrostad skiva vitt formbröd. Mmmmums....
Jojo: Precis som "anonym" säger så finns det saltat smör, jag brukar använda tnuvas osaltade (silverförpackning)för bakning, men det bruna paketet ska vara saltat, fast dock som sagt rätt hårt. Det smör jag fick nu var ett franskt märke, Elle&Vire, och det är mjukt.Jag tror att det finns på både Supersal och Tiv-Taam.
Yarden smakade Bregott med havssalt när vi var i Sverige förra året och han hade kunnat äta paketet som det var!
Anonym: Tack för tipset! Har aldrig köpt det saltade paketet själv så jag kan inte heller säga hur pass salt det är.
Annai: Ok, fram med recept på Irish Brown Bread så att jag kan använda smöret!!
Riktigt smör ÄR ju hårt... ;) Är det inte hårt så är det nog inte helt och hållet rent smör. Bregott tex, innehåller en del rapsolja för att bli mjukare.
Bregott med havssalt kan jag också sleva in som det är, men jag valde att ta hem det vanliga extrasaltade enbart pga att de inte ännu saluför det havssaltade i halvkilostråg!
Smör som är så gott! Och nyttigare än margarin i alla fall!
Tnuvas guldförpackning 200 gram är helt vanligt normalsaltat smör.
Hittade ingen länk på en stor bild men förpackningen ser ut såhär.
http://www.tnuva.co.il/STORAGE/files///2//2222.gif
SMör är det bästa som finns. Jag är besatt av smör ;).
Vi ska t o m ha smöråprovning i familjen om några dagar. Tdidgare var det ju monopol i Sverige, det fanns bara Arlas smör, men nu har det skett en liten revolution, och nu finns det åtminstone några sorter att välja mellan.
Dessutom är det inte farligt att ha smöret stående framme. Det vill säga, hos dig skulle det säkert smälta, men att ha smöret i 16-18 grader är lugnt. Det tar lång tid innan det härsknar, och det går alltid bra att breda på mackan utan framförhållning.
Låter som en rar liten svärmor!
Ok, här kommer mitt recept. Brödet brukar variera från hem till hem, men så här gör jag:
Brown Bread
*Ungefär 1 kg mjöl (70% grovt fullkorns / 30% vanligt vitt, variera som du tycker)
*En handfull havrekli
*2 tsk bread soda (bikarbonat?)
*en nypa salt och en nypa socker
Blanda. Gör en brunn i mitten och häll i:
*c:a 8 stora skedar olja (vegetalisk/majs) och
*1 liter buttermilk (kärnmjölk?)
Blanda och sleva/häll i smörad limpform (möjligtvis klädd i bakpapper). Smeten räcker lagom till två 1-liters formar.
Grädda i 170-180 grader 50-3-60 min.
Allt ovan är ungefärligt och beror lite på mjölsort, ugn etc. Prova dig fram med kvantiteter och tider. Lycka till!
Och det ska givetvis stå grädda 50-60 min (inte 3!!!) :)
Jojo: Klart att smör ska vara hårt, men det är en bitch att bre ut det på mackor!
Katarina: Smör är gott! Fast det innehåller (!) ju fett och det är inte nyttigt i svärmors värld.
Annika: Smör ska det va! Jag höll på att mesa med margarin i bakning länge tills jag insåg att smaken blir så mycket bättre med smör. Ser fram emot att läsa om smörprovningen!
Annai: Tack, här ska testas nytt bröd!
Post a Comment