Thursday, January 01, 2009

Nyårsfirande

Svärfar ringde i förrgår, överlycklig över att ha lagt beslag på en 2-kilos fläskstek (eller vad det nu kan tänkas heta), och frågade om det var ok att han tillagade den enligt slaktarens recept och kom över med den på nyårsafton. Och vi ville ju inte göra honom besviken så vi sa att han var välkommen så klart. Svägerskan som var här när han ringde ville också vara med och fira nyår, och ta med pojkvännen. Svågern, som ju befann sig i Beer-Sheva, beordrades hit - skolorna är ändå stängda där och polisen hade förbjudit nyårsfester för att inte riskera att raketer skulle slå ned i någon välfylld festlokal. Han passade på att ta med sin flickvän. Så helt plötsligt hade vi en nyårsmiddag för 7 personer att rodda ihop.

Den givna förrätten var ju naturligtvis gåslever. Om man bara hade kunnat få tag på någon. Tidigare år har jag köpt på tax-freen när jag flugit men i år hade vi inte tänkt på det. Jag var runt på 5 olika delikatessbutiker innan jag till slut gav upp. Så det blev spenatsoppa med ägghalvor till förrätt, skulle egentligen ha varit min lunch samma dag. Festligt värre... Till huvudrätt blev det då skinkstek som faktiskt var väldigt god, är inte så förtjust i fläskkött annars. Till det serverades blomkålsmos och sallad. Och som avslutning en chokladmousse med romsmak och champagne till det. Det fanns också glögg till de som var sugna och det var de flesta.

Generöst med vin till bidrog till att det spontandansades i vårt vardagsrum! Det hade jag aldrig trott. Men nyårsafton är ingen stor grej i Israel. Det judiska nyåret firades ju i sep/okt i år och nyårsdagen är en vanlig vardag så kvart över elva tackade gästerna för sig och åkte hem. Kändes lite snopet. Men å andra sidan var det ju inte som att vi väntade på något fyrverkeri direkt, med tanke på situationen i Israel så skulle nog inte fyrverkerier ses med blida ögon av varken polisen eller allmänheten. Själv höll jag mig vaken över tolvslaget, men det var med knapp nöd.

No comments: